Cayenne-i bors és ízületi fájdalom

Cayenne-i bors és ízületi fájdalom

A Cayenne-i bors nagyon népszerű fűszer az egzotikus ételek kedvelőinek körében. A curry egyik alkotóeleme, hiszen maga a curry fogalma egy chili paprikára épülő fűszerkeveréket rejt, ezért különbözik az egyes curryk ízvilága.

A Cayenne-i bors valójában nem is bors, hanem egy chili paprika fajta, közeli rokona a magyar cseresznyepaprikának. A különbség talán az íze, és a jóval magasabb kapszaicin tartalma. A kapszaicin nevű alkaloid adja a paprikák erősségét, a chili paprikáknak, különböző chili önteteknek a kapszaicin tartalmuk az erősségi fokmérője, mintegy mértékegysége.

A kapszaicin serkenti az emésztést, fájdalomcsillapító hatása van, és vérbőséget okoz. A chili paprikákat sokan használják fogyókúrájuk kiegészítéseként.

Ízületi gyulladásra azonban nem belsőleg kell fogyasztani, hanem borogatásként, vagy olyan krémet érdemes bedörzsölnünk a fájó felületen, amely tartalmazza ezt az alapanyagot. A Cayenne-i bors fájdalomcsillapító hatása tehát kapszaicin tartalmának köszönhető. Ezért bármilyen chili tartalmú krém segít az ízületi fájdalom enyhítésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük